Hop til indhold

Afgørelse i Chromebook-sagen er endelig landet

Folkeskoleloven tillader ikke, at kommunerne videregiver skoleelevernes personoplysninger til Google.

30. januar 2024

Så kom afgørelsen endelig!

Datatilsynet har i dag efter 4,5 års tøven og tilbageholdenhed truffet afgørelse om at Folkeskoleloven ikke tillader, at kommunerne videregiver skoleelevernes personoplysninger til Google.

Datatilsynet skriver at “folkeskoleloven ikke tilstrækkeligt klart hjemler, at kommunerne videregiver elevernes oplysninger til vedligeholdelse og forbedring af Google Workspace for Education-tjenesten, ChromeOS og Chrome-browseren, eller til måling af ydeevnen og udvikling af nye funktioner og tjenester i ChromeOS og Chrome-browseren.” Læs Datatilsynets afgørelse.

Det er et kæmpe skridt for elevernes ret til egen data og dermed retten til ikke at være en valuta i hænderne på techgiganter.

Som dansk IT-direktør, og som far, er dette en sag som gik lige i mit hjerte da den kom frem for flere år siden. I juli 2022 beskrev jeg det som den skjulte pris som kommunerne har ladet uvidende skolebørn betale. Det er principielt uacceptabelt at vores børn bruges som testpersoner for Google og andre techgiganter. Jeg er derfor meget tilfreds og glad for at Datatilsynet er kommet frem til samme konklusion i dag.

En stor tak skal lyde til Jesper Graugaard, som fik sagen til at rulle i Helsingør, og som vedvarende har kæmpet for at bringe Chromebook-skandalen op på mediernes dagsorden.

Privatliv og sikkerhed er kerneværdier i Semaphor. Det har også altid været en del af open source tankegangen. Derfor er vi flere open source leverandører som er gået sammen for at tilbyde et sikkert alternativ. Vi står klar til at tale med din kommune om mulighederne for jeres skoler. Det kan du læse om her: classroomplus.dk.

Hvis du vil hjælpe med at sikre børns rettigheder til privatliv, kan du sprede budskabet ved at dele denne nyhed med nogen du synes skal høre om et mere trygt – og ikke mindst lovligt - alternativ for børns persondata i folkeskolen.