Hop til indhold

Grafana

Visualisér din data

Grafana er en open source datavisualiserings platform. Den kan opsamle data - hvor end det befinder sig - og præsentere det i en tilgængelig og forståelig format. Løsningen arbejder i særdeleshed godt sammen med open source overvågningsløsningen Prometheus, men kan benyttes uafhængigt til at visualisere en lang række forskellige dataformater. Vil du hurtigt i gang med at se hvad Grafana kan gøre, kan en live demo, suppleret af løsningens udvikler "Grafana Labs", findes her. Læs ellers videre og få et overblik og hvordan Grafana fungerer, og hvordan vi kan hjælpe dig med at bruge Grafana.

Mens overvågning af applikationer og servere er en nødvendighed for at skabe et centralt alarmsystem i tilfælde af fejl, er det begrænset hvor meget et menneske kan få ud af at se på data i dens rå format.


Figur 1: Rå data fra et Prometheus scrape, omsat til en visualiseret tidserie af Grafana.

Hvordan fungerer Grafana?
Grafana's visualisering er drevet af to primære kilder. En datakilde (data source) og et dashboard. Datakilder definerer hvorfra Grafana henter data og hvilken datatype der hentes. Her er der eksempelvis tale om en (tidsserie) database, SQL databaser, logfiler eller lign. Grafana har mangeforskellige datakilder at vælge imellem, Figur 2 viser blot nogle af dem:Figur 2: Forskellige datakilder som Grafana kan kommunikere med.


Når en datakilde er oprettet i Grafana kan man oprette et dashboard som fortæller Grafana hvilken data, fra datakilden, der skal benyttes og hvordan det skal visualiseres, eksempelvis som søjle- eller tærtediagram m.m. Dashboards konfigureres i filer der benytter JSON formaten. Man kan skrive sin egne dashboards selv, benytte Grafanas WebUI til at oprette dem på en mere tilgængelig måde, eller importere dashboards fra nettet nemt hvor der findes tusindvis af Dashboards - lavet af Grafana fællesskabet.Figur 2 - Datakilden 'DB', eksempelvis en PostgreSQL database, bliver visualiseret på baggrund af JSON dashboards