Danske techfolk og danske data­centre kan løse "Chromebook-krisen"

Ifølge Tobias Fonsmark, Direktør i Semaphor, giver Chromebook-krisen fra Helsingør Danmark en enestående chance for at komme tilbage som førende IT-nation – vi har kompetencerne selv. Endnu. Men vi skal ikke vente for længe.

22. juli 2022

Den 14. juli meddelte Datatilsynet Helsingør kommune:
  • "Suspension af, at Helsingør Kommune foretager behandlinger, hvor der bliver overført oplysninger til tredjelande uden det fornødne beskyttelsesniveau"
  • "Et generelt forbud mod behandlingen med Google Workspace, indtil der er lavet en fyldestgørende dokumentation og konsekvensanalyse, og indtil behandlingerne er bragt i overensstemmelse med forordningen"
  • og udtalte "Alvorlig kritik af kommunens behandling af personoplysninger"
Afgørelsen har potentiale til at stoppe al brug af Google Workspace i hele landet.
"Helsingør Kommune har lavet et stort og dygtigt arbejde for at kortlægge, hvordan persondata bliver brugt i folkeskolen, men det belyser også de databeskyttelsesretlige problemer, der kan være med de store tech-firmaers måder at løse opgaven på," siger Allan Frank, som er it-sikkerhedsspecialist og jurist i Datatilsynet.

Vil gælde andre kommuner

Tilsynet har også en meddelelse til alle andre kommuner, nemlig at "mange af konklusionerne i denne afgørelse formentlig vil gælde andre kommuner, der benytter samme behandlingskonstruktion. Datatilsynet forventer derfor, at disse kommuner selv tager relevante skridt på baggrund af afgørelsen".
Det har fået Kommunernes Landsforening (KL) til at reagere og klage over mangel på klarhed i Datatilsynets vejledninger samt kræve, at tilsynet skal rådgive, om hvad de så skal gøre?
Men hvor KL og Helsingør Kommune ser kun problemer, ser Semaphors direktør, Tobias Fonsmark, også muligheder: "Jeg forstår godt at det er en kedelig situation at stå i, men jeg tror også at der er et godt alternativ".

Vi kan godt selv

"Jeg er på ferie nu og burde sidde og hygge mig med min familie, men jeg kan ikke rigtigt sidde stille, for det er lige nu, der er noget medvind vi skal udnytte", siger Tobias Fonsmark fra Semaphor.

- Det er jo svært at hamle op med Google på mange punkter og der er meget lang vej til at kunne lave sådan en flot løsning som de har lavet, men den grundlæggende platform til at dele filer, håndtere klasser og chatte, den har vi sådan set et rigtigt godt bud på. Man kan bruge Zulip til gruppechat, Jitsi til videomøder og Nextcloud til fildeling og så har man en grundlæggende platform. Og med LibreOffice oveni, der både kan erstatte Microsoft Office-pakken, men også fungerer direkte gennem Nextcloud fra en browser - og har samme kollaborative funktionalitet som f.eks. Google- Docs, Slides og Sheets, er man i hvert fald i gang med at lave et community. Det kræver så bare, at der arbejdes videre med platformen, siger Tobias Fonsmark.
Netop sagen om Chromebooks og Google Workspace optager ham meget.
- Jeg er jo på ferie nu og burde kun sidde og hygge mig med min familie, men jeg kan ikke rigtig sidde stille, for det er lige nu, der er noget medvind vi skal udnytte. Jeg er ikke den eneste der har de her holdninger, men lige nu er der måske flere der forstår hvad det handler om, og det øjeblik bør vi udnytte til at komme videre med danske løsninger, siger Tobias Fonsmark.

Den skjulte pris

- Det er selvfølgelig også svært gøre det ligeså billigt som Google – de har stordriftsfordele og så er der jo en skjult pris i deres løsninger, nemlig mulig profilering, annoncesalg og hvad de ellers kan bruge data til, der gør det billigere. Den skjulte pris, den er der ikke rigtig nogen der kender, men man kunne jo forestille sig, at man kan følge folk rundt og deres interesser via det device, her en Chromebook, som eleverne jo nok også bruger privat. Men det er det banale eksempel – hvis vi tager de store briller på, og tech-giganten ved hvad alle verdens skolebørn har lavet af opgaver, hvad deres holdninger er, hvor gode de er til matematik, hvad de skriver om i deres fri-stile, så sætter fantasien jo ikke nogen grænser for, hvad de data kan bruges til for Google. Det kan være alt fra rekruttering til priser på forsikringer i fremtiden – men det er alt sammen noget vi gætter på, siger han. Pointen er at vi kender aldrig den endelige pris.

Børn og unge skal have lov at dumme sig

De fleste kommuner har lavet databehandler-aftaler med Google, hvor firmaet lover, ikke at gemme data om børnene. Men så er der metadata, altså data om, hvor man er, hvem man er sammen med og hvornår man er på nettet, data der potentielt kan sige en hel del om brugerne.
- Jeg mener jo, at unge mennesker skal have lov at dumme sig og skrive dumme ting og at den slags ikke skal forfølge dem resten af livet. De fleste bliver klogere hen ad vejen. USA er et meget anderledes land end Danmark, de har andre normer og grænser og ser anderledes på mange ting, end vi gør. Det skal vi have med i overvejelserne når vi vælger hvor så følsomme data placeres, siger Tobias Fonsmark, der selv ville være nervøs for hvad hans egne børn skrev i skolestile, hvis indholdet blev gemt på og analyseret af fremmede landes servere.
Men kunne vi i Danmark lave vores egne datacentre?

Det haster!

- Det kunne man sagtens! Udover min egen virksomhed, hvor vi hoster meget og også gerne vil drive flere løsninger – så er der også masser af dygtige IT-folk i kommunerne, der går i retning af at kravspecificere og indkøbe ydelser af techgiganterne eller bliver flyttet over i administrationen, i stedet for at kommunerne brugte dem, til at drifte det her selv. Det har jeg været ked af længe, for det er spild af talent, og hvis Danmark skal gøre sig gældende internationalt, så er det med at få de folk aktiveret igen. Det er ikke så længe siden, at Danmark faktisk virkelig havde førertrøjen på mht. computere og programmering. Det kan vi få igen, men det haster, hvis de gode folk skal være med. Vi er ved at bevæge os væk fra at være en stor IT-nation, fordi det på kort sigt er billigere og nemmere at købe færdige løsninger af de store udenlandske firmaer. Men det kommer til at bide os bagi, hvis vi bliver ved på den måde, siger Tobias Fonsmark.

Vi er ikke ens

I Helsingør kommune er borgmesteren faret til tasterne på det sociale medie LinkedIn:
"Rækkevidden af afgørelsen og forbudet mod Chromebooks i Helsingør Kommune vil ramme langt flere end blot os. Der er flere afgørelser på vej. Vi har efter afgørelsen taget kontakt til Datatilsynet og bedt om rimelighed - dels om en udsættelse af deres frist den 3. august, dels om at de bidrager til en løsning og udfylder deres rolle som rådgiver, da de krav som lige nu er i afgørelsen ligger udover, hvad Helsingør Kommune kan løse. Kommunernes Landsforening, KL, er gået ind i sagen for fuld udblæsning – vi arbejder tæt sammen. Så jeg håber inden længe at kunne komme med nyt, der bidrager til løsning, frem for vi ender i en situation, hvor halvdelen af skolerne må skrotte deres Chromebooks"
Tobias Fonsmark mener, det er mere end bare nogle Chromebooks, der står på spil:
- Vi er jo to forskellige kulturer og jeg kan godt lide rock'nroll og alt muligt fra amerikansk kultur – men på nogle punkter er der jo ikke så højt til loftet derovre. Vi ER ikke ens. Og de amerikanske tech-giganter kan potentielt udnytte data på måder vi ikke kan overskue. Hvis man tænker tanken til ende her, så er der meget på spil, og det er nok ikke vores skolebørn vi skal sende i forvejen som prøvekaniner. Mange af dem, der tager de her beslutninger, f.eks. Helsingørs borgmester Benedikte Kiær, ville måske holde sig mere tilbage, hvis de kunne se de her sammenhænge og mulige faldgruber, siger han.